Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Παιδιά διαζυγίων: Η τηλεόραση και το ιντερνετ καταστρέφουν

Η τηλεόραση κόβει χρόνια ζωής

Η τηλεόραση δεν «βλάπτει» απλώς τη διανοητική μας υγεία. Eίναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη μακροημέρευσή μας. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες– πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Ειδικότερα, η μελέτη των Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The British Journal of Sports Medicine, αποδεικνύει ότι για κάθε ώρα που περνάμε βουλιαγμένοι στον καναπέ, μπροστά σε μια οθόνη, μετά τα 25 μας χρόνια, το προσδόκιμο ζωής μας μειώνεται κατά 22 λεπτά. Κατά συνέπεια, όσοι ενήλικοι «ριζώνουν» στο σαλόνι του σπιτιού τους και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη μικρή οθόνη επί εξάωρο ημερησίως, στην ουσία περικόπτουν πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, ακριβώς όπως κάνουν όσοι θεριακλήδες δεν λένε να κόψουν το κάπνισμα.

Αν τελικά επαληθευθούν τα δεδομένα της μελέτης και αποδειχθεί η σχέση ανάμεσα στην παρακολούθηση τηλεόρασης και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, τότε θα πρέπει και η τηλεόραση να συμπεριληφθεί μεταξύ των σοβαρών κινδύνων για τη ζωή. Βέβαια, οι ερευνητές ακόμη δεν μπορούν να πουν αν το περιεχόμενο των εκπομπών που παρακολουθεί κανείς επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το προσδόκιμο ζωής. Αλλά μάλλον δεν έχει μεγάλη σημασία, αφού το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζει η τόσο αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ατόμων στον πλανήτη είναι η καθήλωση του τηλεθεατή σε έναν καναπέ επί ώρες και η ακινησία. Προφανώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί ειδική σήμανση σε κάθε συσκευή «η τηλεόραση μικραίνει τη ζωή», όπως στα τσιγάρα.
Τα τηλεοπτικά προγράμματα πιθανώς να μας οδηγήσουν στον άλλο κόσμο μια ώρα νωρίτερα, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας δεν είναι εντελώς αθώα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο Βρετανοί καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση επειδή παρότρυναν τρίτους σε πράξεις βίας. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι το έκαναν χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Οπως φάνηκε, όμως, κατά τη σύντομη ακροαματική διαδικασία, η προσπάθειά τους δεν στέφτηκε από επιτυχία και μάλλον δεν κατάφεραν να παρακινήσουν κανένα να ακολουθήσει τη συμβουλή τους, εκτός βέβαια από κάποιους αστυνομικούς στο Νόρθγουιτς και το Ουάρινγκτον, που βέβαια δεν έχασαν την ευκαιρία να τους συλλάβουν.
Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει σύντομα και άλλα όπλα για τον περιορισμό ανάλογων επεισοδίων και την άμεση αναγνώριση των ταραξιών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον δημιούργησαν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που «αναγνωρίζει» συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως π.χ. αν κάποιος κρατά όπλο ή σπάζει τη βιτρίνα καταστήματος. Μέσα από ένα σύστημα από κάμερες μπορεί να καταγραφεί ολόκληρη η πορεία του συγκεκριμένου ατόμου στον χώρο, από τη στιγμή π.χ. που φτάνει στο κέντρο της πόλης.
ΒΟΥΛΕΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=8&artID=1378268
Ανεξίτηλα σημάδια αφήνει το διαζύγιο των γονιών τόσο στην ψυχολογία του παιδιού όσο και στις γνωστικές του ικανότητες. Οπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, η τραυματική αυτή εμπειρία επηρεάζει τις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε μαθησιακές δυσκολίες.

Ως γνωστόν, «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» και ακόμα μία φορά έρχονται οι επιστήμονες να το επιβεβαιώσουν. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των διαζευγμένων έχουν χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες αλλά και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης είναι περισσότερο επιρρεπή στο άγχος.
Οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις αυτές στις δεξιότητες των παιδιών και φυσικά στην ψυχολογία τους τους δυσκολεύουν ιδιαίτερα να κάνουν νέους φίλους. Στο πλευρό των συμμαθητών τους που οι γονείς τους παραμένουν παντρεμένοι, τα συγκεκριμένα παιδιά νιώθουν μοναξιά, ανησυχία και θλίψη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής Χιουν Σικ Κιμ, έδειξαν ότι οι αρνητικές επιδράσεις αρχίζουν να γίνονται ορατές στα παιδιά, όταν οι γονείς τους ξεκινούν και επίσημα πλέον τις διαδικασίες του διαζυγίου. «Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις του διαζυγίου δεν επιτείνονται στο στάδιο που ακολουθεί την έκδοσή του, αλλά δεν υπάρχει και ένδειξη ότι τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων κερδίζουν στη συνέχεια το χαμένος έδαφος, σε σχέση με την ανάπτυξη των συνομηλίκων τους» εξηγεί ο ερευνητής Κιμ.
Παράλληλα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας διευκρινίζουν ότι οι λογικο-μαθηματικές ικανότητες του μαθητή προσβάλλονται περισσότερο από τις γλωσσικές, καθώς στις πρώτες απαιτείται καλύτερο υπόβαθρο γνώσεων. Η σχετική μελέτη διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ κατά τη διάρκειά της παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά περισσότερων από 3.500 παιδιών.
Τέλος, αν κάποιοι γονείς δεν επικεντρώνονται στη φροντίδα των παιδιών και διαφωνούν μάλιστα συχνά μαζί τους, οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου