Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (F4J) - ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

BLOG
http://www.gamato.biz/forum-f46/topic-t3517.htm
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, για να τιμηθούν ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την αυτήν της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.
Στις άλλες χώρες ονομάζεται 'Γιορτή του Πατέρα' και γιορτάζεται είτε ως θρησκευτική είτε ως οικογενειακή γιορτή, κυρίως τη δεύτερη Κυριακή του Ιούνη αλλά ακόμα και το Σεπτέμβριο.
Η Ημέρα του Πατέρα είναι ημέρα μνήμης και εορτασμού του μπαμπά, εκείνου του ξεχωριστού ατόμου στη ζωή μας. Συχνά ξεχνάμε τις θυσίες των πατέρων μας και το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση της ζωής μας. Η Ημέρα του Πατέρα δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας και τη φροντίδα για αυτόν τον άντρα, και να τον τιμήσουμε για τη χαρά και την ευτυχία που μας φέρνει. Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια ημέρα για να τιμήσουμε όχι μόνο τον πατέρα μας, αλλά όλους τους άνδρες που λειτούργησαν ως πατρική φιγούρα στη ζωή μας - είτε ως πατριοί, θείοι, παππούδες, ή «μεγάλοι αδελφοί».
Η λέξη «Πατέρα» χρησιμοποιείται συχνά για να τιμήσει πνευματικούς ηγέτες, εφευρέτες και δημιουργούς μιας ιδέας, ενός προϊόντος, υπηρεσίας ή προσώπου, καθώς πάντα η έννοια του πατέρα συνδυαζόταν με την καθοδήγηση και την προστασία, σαν ένα πρόσωπο που αγαπάμε, σεβόμαστε και συμβουλευόμαστε. Ας χρησιμοποιήσουμε την Ημέρα του Πατέρα για να τιμήσουμε αυτούς τους ιδιαίτερους άνδρες και να τους αφήσουμε να γνωρίζουν τι θέση έχουν στη ζωή μας και πώς μας επηρεάζουν.
Η τέλεια μέρα για να πούμε στον μπαμπάς μας πόσο ιδιαίτερος είναι για εμάς και πόσο εκτιμάμε την συντροφιά του! Άλλωστε είναι η Ημέρα του Πατέρα.
Μην ξεχάσετε λοιπόν αύριο να πείτε μια καλή κουβέντα στο μπαμπά σας, κάντε κάτι μαζί του, περάστε λίγο χρόνο, μιλήστε μαζί του, βοηθήστε τον σε κάτι που κάνει, δείτε μαζί του μουντιάλ, δείξτε του την αγάπη σας και την εκτίμησή σας. Και μην ξεχάσετε τον παππού ή τον αγαπημένο σας θείο ή το μεγάλο σας αδελφό ή όποιον στάθηκε για σας σαν πατέρας.
http://sottovoce6.blogspot.com/2010/06/blog-post_354.html
Η ημέρα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για τον αγώνα των διαζευγμένων πατέρων για επανένωση με τα παιδιά τους και ίσα δικαιώματα στην ανατροφή τους.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι το παρακάτω άρθρο:
Θλιβερές εικόνες μιας έκρυθμης οικογενειακής κατάστασης
Αντιδικίες, μηνύσεις, αγωγές, παρεμποδίσεις αποτελούν συχνά τη θλιβερή εικόνα μιας έκρυθμης οικογενειακής διάλυσης που στόχο έχει να «καταδικάσει» τον έναν γονιό στην... απομόνωση. Τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται καθημερινά να εφαρμόσουν το νόμο, μόνο που μερικές φορές, αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι, οι αποφάσεις τους στην πράξη ακυρώνονται.
«Τα δικαστήρια αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ, Νίκος Σπιτάλας, και αναφέρει μερικές περιπτώσεις:
Οι τρεις πρώτες παρουσιάζονται σε αντιπαραβολή με μια υπόθεση που διαδραματίστηκε στη Γαλλία το 2000, όταν αντιστράφηκε η επιμέλεια από τη μητέρα στον πατέρα διότι αποδείχθηκε ότι η μητέρα ψευδώς καταμήνυσε τον πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση της μικρής κόρης του 9 ετών.
* Η μητέρα κατηγόρησε τον πατέρα για κακοποίηση του παιδιού τους (ναρκωτικά, σεξουαλική κακοποίηση κ.τ.λ.). Τα δικαστήρια με τελεσίδικες αποφάσεις αθώωσαν τον πατέρα και καταδίκασαν τη μητέρα για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, ηθική βλάβη (24μηνη φυλάκιση και 20.000 ευρώ αποζημίωση). Η μητέρα πήρε το παιδί και απομακρύνθηκε από τον τόπο κατοικίας με αποτέλεσμα ο πατέρας να έχει χάσει την επικοινωνία μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια. Σήμερα το παιδί του είναι 9 ετών.
* Πατέρας κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του ότι ασκεί σεξουαλική βία στο παιδί τους. Ο πατέρας απαλλάχθηκε και ο πραγματογνώμονας ιατρός δήλωσε την έντονη αμοιβαία αγάπη παιδιού-πατέρα δίχως δόλο. Παρ' όλα αυτά, η μητέρα αρνείται την επικοινωνία πατέρα-παιδιού και συνεχώς καταδικάζεται από ποινικά δικαστήρια (σύνολο ποινής 30 μήνες). Το παιδί έχει αποξενωθεί από τον πατέρα, οποίος έχει διασυρθεί στη μικρή κοινωνία όπου ζει.
* Πατέρας κατηγορήθηκε από την τέως σύζυγο ότι κακοποίησε σεξουαλικά την τρίχρονη κόρη του στη διάρκεια της επικοινωνίας μαζί της. Παρέμεινε προφυλακιστέος 6 μήνες έως ότου αθωώθηκε. Δεν άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της μητέρας, με την οποία έμεναν τα παιδιά. Σήμερα, έχει άριστη σχέση με τα δύο του παιδιά, 28 και 24 ετών.
* Πατέρας δύο παιδιών σήμερα 17 και 12 ετών έχει αποξενωθεί από τα παιδιά του εξαιτίας της συνεχόμενης παρεμπόδισης της επικοινωνίας από τη μητέρα. Διεκδικεί συνεχώς το δικαίωμά του να είναι πατέρας, κάνει μηνύσεις για παρεμπόδιση της δικαστικής απόφασης επικοινωνίας και έχει καταθέσει πλήθος αναφορών σε εισαγγελείς διότι δεν του ανακοινώνουν έγγραφα δικαστηρίου.
* Πατέρας που ξαναπαντρεύτηκε οφείλει να δίνει διατροφή 500 ευρώ στο παιδί του και 600 ευρώ στην πρώην σύζυγο διότι αυτή δεν εργάζεται. Ο ίδιος είναι οδηγός φορτηγού, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, έχει μισθό 1.200 ευρώ, έχει άλλα δύο παιδιά και η νέα σύζυγός του δεν εργάζεται και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.
* Πατέρας δύο παιδιών, σήμερα 14 και 16 ετών, χωρισμένος προ 12ετίας, επιδιώκει να έχει επικοινωνία με τα παιδιά του αλλά μάταια. Η μητέρα προσπαθεί να αλλάξει το όνομα του αγοριού, προσπαθεί να το αποξενώσει από τον πατέρα, καθώς δεν τηρεί καμία δικαστική απόφαση σχετικά με την επικοινωνία με το πρόσχημα ότι τα παιδιά δεν επιθυμούν να δουν τον πατέρα τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2006
3 Απ: Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα στό Σαβ Jun 19, 2010 8:56 pm
Η οργάνωση Fathers 4 Justice (ή F4J) ξεκίνησε ως μια οργάνωση για τα δικαιώματα των πατέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το παράρτημα της οργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο διαλύθηκε προσωρινά τον Ιανουάριο του 2006, μετά από κατηγορίες για συνωμοσία από τα μέλη να απαγάγουν το γιο του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2006, ο όμιλος ξαναδημιουργείται και προβαίνει σε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του BBC.
Ιστορία
Η οργάνωση ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Matt O’ Connor, σύμβουλο μάρκετινγκ και πατέρα, μετά το χωρισμό από τη σύζυγό του το 2000. Ο O'Connor έγινε ο κύριος επικριτής του οικογενειακού δικαίου στην Βρετανία, μετά την απαγόρευση από το δικαστήριο να βλέπει τους δύο νεαρούς γιούς του έξω από ένα κέντρο επικοινωνίας.
Στόχος της οργάνωσης F4J είναι να υπερασπιστεί την γονική ισότητα, τη μεταρρύθμισης του οικογενειακού νόμου και την ισότιμη επικοινωνία των διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους. Είναι γνωστοί για τις τεχνικές διαμαρτυρίας τους, συνήθως ντυμένοι σαν υπέρ ήρωες κόμικς και συχνά σκαρφαλώνοντας σε δημόσια κτίρια, γέφυρες και μνημεία.
Παραρτήματα της οργάνωσης λειτουργούν στην Ολλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Στην Ελλάδα ο καθηγητής Νίκος Σπιτάλας σχημάτισε την αντίστοιχη ελληνική οργάνωση: http://patrotita.blogspot.com/  SYGAPA - ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος Για Την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια - http://www.sos-sygapa.eu/ και  http://goneas.blogspot.com/ )
Κριτική
Τα μέλη της ομάδας φέρεται να έχουν προβεί σε εκφοβιστικές επιθέσεις, προκειμένου να αναστατώσουν το προσωπικό των δικαστηρίων και των δικηγόρων της οικογένειας. Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ρίχνουν μωβ χρώμα - χρώμα του ομίλου - στο εξωτερικό των κτιρίων, ωθώντας σάπιο κρέας ή ψάρι σε γραμματοκιβώτια, στέλνοντας ψεύτικες βόμβες, γράμματα μίσους και χρησιμοποιώντας λεκτική βία. Με τις ενέργειές τους αυτές επιτυγχάνουν μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, οι πολιτικοί στόχοι της οργάνωσης παραμένουν ανεπίτευκτοι, αλλά ένας από τους κεντρικούς στόχους της, - η άρση του απορρήτου των οικογενειακών δικαστηρίων - αποτελεί το αντικείμενο της ενεργούς πολιτικής συζήτησης. Μια σημαντική, ακούσια συνέπεια της εκστρατείας της F4J είναι η κατάδειξη των ελλείψεων ασφάλεια βρετανικών κτιρίων, όπως το Παλάτι του Backingham και η Βουλή των κοινοτήτων.
http://sottovoce6.blogspot.com/2010/06/blog-post_354.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου